Vilka egenskaper har en bra hund?

Här kommer ett blogginlägg helt dedikerat till ämnet hundträning, mycket av informationen lärdomarna kommer härifrån. Trevlig läsning!

Det finns ett par egenskaper hos hundar som är viktigare än andra för att få en bra kompis i hundträningen. Allra enklast blir hundträningen förstås om dessa egenskaper är medfödda och finns hos hunden från början. Det är dock mycket sällan som en hund inte har några svaga sidor alls i hundträningen, men som tur är går det allra mesta att förbättra och stärka. Att lyckas få fram en stor träningsglädje och -motivation är kanske det allra viktigaste i hundträning. Vissa hundar tycker att hundträning är automatiskt roligt och kan hålla på hur länge som helst, medans de allra flesta drivs av en hög belöningsförväntan. Med belöningarna har vi stora möjligheter att påverka hunden i hundträningen, och det är därför ofta eftersträvansvärt att ha en hund som jobbar just för belöningarnas skull. Saknas motivation i hundträningen är det just belöningarna vi som förare behöver jobba med och ha en plan för. Kanske är det inte just köttbullar, fårskinn eller glada tillrop som vår hund helst vill ha efter att ha klurat ut vad vi vill i hundträningen – utan istället att få pinka på en stolpe, att få jaga dig runt appellplan eller tugga sönder ett vadderat gosedjur.

Inom många typer av hundträning är det en fördel att ha hundar med mycket fart och tryck i, eftersom det blir explosiva inkallningar, häftiga apporteringar och kraftfulla hopp över hinder. Men på samma gång krävs det i hundträning ett stort mått av koncentrationsförmåga och stadga. När det gäller just snabbhet och koncentration i hundträningen har ofta har hundarna lättare för det ena men lite svårare för det andra och man får därför vara uppmärksam på vilken av dessa egenskaper man ska jobba för att stärka upp. Om man tidigt lyckas läsa av sin hunds styrkor och svagheter i hundträningen och sedan regelbundet balanserar dessa mot varandra har man en god chans att bli en framgångsrik hundtränare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *